Welkom bij The Gift Of Magic!

Wij zijn er een weekje tussenuit. Je kunt gewoon bestellen, maar het zal dan pas 19 september worden verzonden. Excuses voor het ongemak!

Losbollen, dronkaards en levensgenieters in achttiende-eeuwse beterhuizen. 

Auteur: Pieter Spierenburg

Jaar: 1995

Druk: Niet genoemd

ISBN: 9065504192 / 9789065504197

Taal: Nederlands

154 pagina's

Uitgeverij: Uitgeverij Verloren, Erasmus Universiteit, Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen


Achterflaptekst:

Zodanig verslaafd zijn dat je je eigen bed verkoopt om aan geld voor drank te komen, nachten van huis blijven, terwijl de rest van het gezin bange vermoedens over je verblijfplaats koestert, geld als water uitgeven aan de verkeerde pleziertjes, je huisgenoten bedreigen of het allemaal niet kunnen helpen omdat je krankzinnig bent. Tussen circa 1660 en 1810 hadden (rijke) families een krasse remedie tegen dit soort gedrag: het beterhuis, een gevangenis gedreven door een particulier, uit winstbejag, waar gedetineerden hun gedrag moesten verbeteren of er beter moesten worden. Het prestige van families uit de hogere en middenklassen berustte in sterke mate op levensstijl, beschaafde manieren en het vermogen hun zaken te beheren. Die vaardigheden moesten ze de wereld tonen. Als de levensstijl der elites in opspraak leek gebracht doordat een der hunnen niet in staat bleek zich te houden aan de algemeen aanvaarde codes, dreigde verlies aan prestige. De schuldige verstoppen in een beterhuis hield de pijnlijke schande binnen de perken. De regeerders van het land behoorden tot dezelfde sociale groep en deelden deze kijk op de werkelijkheid. Daarom ging de overheid steeds weer akkoord en hield zij het systeem in stand. Zwarte schapen vertelt het verhaal van de ontspoorden en gestoorden die terechtkwamen in beterhuizen in Holland: waarom ze er waren beland, hoe hun familie hun gedrag zag, de onderhandelingen met moeders of broers om er weer uit te komen, de orde of wanorde binnen de huizen en hun persoonlijke ervaringen van jaren in gevangenschap. De analyses van het gezin, de fatsoensnormen en het zelfbeeld van de elite en de burgerij zullen de specialist aan spreken. De heldere schrijfstijl biedt een breder publiek een kijk op het leven van een vergeten groep mannen en vrouwen.

Recensie:

In de 18e eeuw was het in Europa mogelijk familieleden die zich misdroegen bijvoorbeeld door drankzucht, geld verkwisten of losbandigheid te laten opsluiten, met toestemming van de overheid en op kosten (meestal) van de familie. Spierenburg, specialist op het gebied van gevangenissen, schreef een boek over de 'beterhuizen' (particuliere gevangenissen), de bewoners, meestal de zwarte schapen van elite-families en hun geschiedenissen in de provincie Holland, van ca. 1660-1810. Het is het eerste boek over dit verschijnsel in Nederland en vlot geschreven; als zodanig interessant voor geïnteresseerde lezers en voor scholieren en studenten.

Paperback, tweedehands, in redelijke staat. Zoekwoorden: nederland, geschiedenis, gevangenis, verslaving, vroeger, historie, kopen, bestellen, winkel, webshop, tweedehands

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
Captcha

Zwarte Schapen

  • Eenheid: stuk
  • Model: Paperback
  • Beschikbaarheid: 1
  • €12,00


Gerelateerde producten

Ancient Egyptian Magic for Modern Witches

Ancient Egyptian Magic for Modern Witches

Rituals, meditations & magical tools. Isis, Osiris, Thoth, Ra, Bast, Sekhmet—these are just a few of..

€19,50

Beeld Arthur

Beeld Arthur

Mooi beeld van Koning Arthur Pendragon met het zwaard in de steen. Het zwaard is uitneembaar en brui..

€52,50

Moederschap

Moederschap

Een natuurlijke geschiedenis. In dit baanbrekende boek werpt de Amerikaanse sociobiologe én feminist..

€10,00

Initiation at Beltane

Initiation at Beltane

Book one of the Ezmereld Chronicles. Initiation at Beltane weaves a story of modern magical training..

€16,00

Tags: Boek, Geschiedenis