• Muurhanger Cerridwen

Mooie muurhanger van de godin Cerridwen, ontworpen door Maxine Miller. Met ophang oogje aan de achterkant.

In de Welshe legenden is Cerridwen de wijze oude vrouw, het donkere aspect van de Godin. Ze heeft voorspellende gaven en is de hoedster van de ketel der kennis en inspiratie in de onderwereld. Zoals typisch is bij Keltische godinnen, heeft ze twee kinderen: de mooie, sierlijke, lichte dochter Crearwy en de donkere, lelijke, boosaardige zoon Afagddu (ook wel Morfran).

In de Mabinogion, de verzameling Welshe mythen, brouwt Cerridwen een drankje in haar magische ketel voor haar zoon Afagddu. Ze geeft de jonge Gwion de verantwoordelijkheid over de ketel, en er vallen per ongeluk 3 druppels van het brouwsel op zijn vinger, waardoor hij gezegend wordt met de kennis ervan. Cerridwen jaagt 4 seizoenen lang op hem, waarna ze uiteindelijk, vermomd als kip, Gwion opeet, die zich als maiskolf heeft vermomd. Negen maanden later baart zij Taliesin, de allergrootste Welshe dichter.

Als godin van de onderwereld wordt Cerridwen vaak als witte zeug afgebeeld, die symbool staat voor haar vruchtbaarheid en haar kracht als moeder. Ze is zowel een moeder als een wijze oude vrouw, en veel moderne pagans eren haar voor haar associatie met de volle maan.

Cerridwen is afgebeeld boven haar ketel met een aureool met daarin de Ierse tekst "eo'las eagna samhlai'och ca'ntaracht treoir abhreith" wat "Kennis wijsheid verbeelding zang raad geboorte" betekent. Op haar ketel staan een kip, een zeug en het woord "awen" wat Welsh is voor "(dichterlijke) inspiratie". Haar dualiteit komt duidelijk naar voren over de gehele plaque: zon en maan, duif en vleermuis, bloemen en sterren, roos en schedel.

 


Zoekwoorden: ceridwen, cerridwen, kerdwin, cyrridven, keltisch, keltische, kelten, godin, beeldje, beeld, magie, dryad, borda, wicca, pagan, ketel, inspiratie, kopen, bestellen, winkel, webshop, heks, heksen

Eigenschappen
Materiaal Polystone
Formaat 24 x 22 x 3 cm

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
Captcha

Muurhanger Cerridwen

  • Eenheid: stuk
  • Model: Muurhanger
  • Beschikbaarheid: 3
  • €40,00


Gerelateerde producten

Kali de Vrouwelijke Kracht

Kali de Vrouwelijke Kracht

Met 104 illustraties, waarvan 18 in kleur. Ajit Mookerjee (het boek is uit het Engels vertaald) kan ..

€13,00

Lantaarntje Pentagram

Lantaarntje Pentagram

Leuk lantaarntje met blauw glas en uitgespaarde pentagrammen. In het glas zit een deurtje om bij de ..

€22,50

Hanger Cerridwen

Hanger Cerridwen

Porseleinen Cerridwen hanger. Amulet voor transformatie en inspiratie. Ketels zijn in de Keltische m..

€25,00

Uit Naam van de Godin

Uit Naam van de Godin

Centraal thema is de verschuiving van het godsbeeld en de terugkeer van (het beeld van) de godin als..

€5,00

Tags: Beeld, Cerridwen, Godin