Een legende voor deze tijd.

Auteur: Malcom Godwin

Oorspronkelijke titel: The Holy Grail

Jaar: 2004

Druk: niet vermeld

ISBN: 9059470443 / 9789059470446

Taal: Nederlands

256 pagina's

Uitgeverij: Atrium

Hardcover met stofomslag, tweedehands, in redelijke staat.


Achterflaptekst:

Zijn oorsprongen, geheimen en betekenis onthuld.

Was de Heilige Graal Christus' beker van het laatste avondmaal, of was het oorspronkelijk een keltische ketel van Wedergeboorte? Bracht Jozef van Arimathea de Heilige Graal een schat van de ketterse Katharen? Was de Graal de oorzaak van de mislukking van koning Arthurs Verbond van de Ronde Tafel, of inspireerde hij de tempeliers tot de schepping van het tarotspel? Bevatte de Graal het heiig bloed van Christus, of was Maria Magdalena de geliefde van Jezus, die zijn bloed droeg in de vorm van zijn kind?  Verloochent de kerk wat haar heiligste relikwie moet zijn, of bestaat er werkelijk een directe tegenstelling tussen de Graal en de paus in Rome?

Dit zijn nog maar enkele van de vragen die door dit boeiende en uitdagende boek worden opgeworpen. Het raadsel van de Graal wordt verkend op een manier die nog niet eerder is ondernomen. In dit deel worden niet minder dan negen voorname versies van het verhaal herverteld, uit bronnen die variëren van de mythologie der heidense Kelten, via de troubadours aan de vorstenhoven en de cisterciënzische monniken, tot aan de grootste "romanschrijver" van de 13e eeuw. Rijk geïllustreerd met kaarten, foto's van historische plaatsen en originele tekeningen met beelden uit de mystische wereld van de Ridders van de Ronde tafel, de historische wereld van de 12e eeuw en de nog springlevende Graallegende van onze eigen tijd. 

De twaalfde eeuw was voor Europa een tijd van een ongekend geestelijk ontwaken. De kruisvaarders naar het Heilige Land waren teruggekeerd met nieuwe esoterische geheimen uit het Oosten. De ketterse katharen daagden het gezag van een verdeelde en corrupte Kerk van Rome uit en vrouwen verwierven eindelijk een nieuwe macht en aanzien, en vormden hun eigen Minnehoven. In de schoot van deze uitzonderlijke nieuwe tijd ontstond een legende die alle eerdere westerse mythen zou overtreffen - het betrof een mystiek voorwerp dat de Heilige Graal werd genoemd en door een Queeste van ridders werd gezocht. Tussen 1190 en 1220 verscheen er een stroom van verhalen over dit heilige voorwerp. Hoewel de legende van deze bokaal of schaal, die ofwel het bloed van de gekruisigde Christus, ofwel de wijn van het Laatste Avondmaal zou hebben bevat, door de Kerk als ketters bijgeloof werd afgedaan, heette het dat deze 2000 jaar geleden naar Brittannië zou zijn gebracht. De bekendste versie van het verhaal speelt in het Brittannië van Arthur in de zesde eeuw, maar er is een traditie die de beker van het Laatste Avondmaal tot een kathaarse vesting in de Pyreneeën herleidt, onder de hoede van de Ridders van de Tempel van Jeruzalem. De legende van de Heilige Graal is niet één verhaal, maar vele. Dit boek onderzoekt de belangrijkste, en zeer uiteenlopende, versies die in de dertig jaar rondom het eind van de twaalfde en het begin van de dertiende eeuw ontstonden. De legenden van de Queeste zijn ontleend aan tal van bronnen, waaronder de vroegste heidense verhalen van de Keltische Peredur, het onvoltooide hoofse heldendicht van Chrétien de Troyes, Le Conte del Graal en een weinig bekend dichterlijk juweeltje met de naam Diu Crône of Met juwelen bezette kroon.

Het grote cisterciënzische epos van de Vulgaatcyclus met onder meer de Queste del San Graal, is waarschijnlijk de best bekende versie bij westerse lezers, maar nog ettelijke andere versie passeren de revue, waaronder Perlesvaus, Joseph d'Arimathie, Merlin, de Didot-Perceval en Wolfram von Eschenbachs Parzival

In de loop van ons onderzoek komen we tot de ontdekking dat Maria Magdalena een centrale rol speelt in de legenden en dat er vreemde en nauwe verbanden bestaan tussen de Graal en de wonderlijke beelden van de Zwarte Madonna, die ook vandaag de dag nog overal in Europa te vinden zijn. Zelfs tarotkaarten bevatten de gewijde Heiligheden, alsmede een volledige blauwdruk voor de Queeste naar de Graal, ontworpen door de Tempeliers, die zo het ketterse geheim ervan wisten te verspreiden zonder de aandacht van de Inquisitie op zich te vestigen. 

Zo overbrugt dit rijk geïllustreerde, tot nadenken stemmende boek een kloof van 800 jaar met een levende legende.

Malcom Godwin schilder, beeldhouwer, ontwerper, schrijver, kluizenaar, is een groot deel van de afgelopen twintig jaar, waarvan zeven jaar in India, op zoek geweest naar het raadselachtige, eens tot verlichting leidende, maar tot dusver nog ongrijpbare proces van geestelijk ontwaken. De 'Heilige Graal' is een van de unieke resultaten van die "innerlijke reis". Godwins eerste boek, Unknown Man, werd in 1987 gepubliceerd en trok in Amerika direct sterk de aandacht. Zijn tweede boek, Engelen, een bedreigde soort, is drie jaar na de publicatie ervan nog steeds een van zijn best verkochte boeken over dit onderwerp.Zoekwoorden: christus, christendom, holy grail, boek, kopen, bestellen, winkel, webshop, tweedehands, ridders, ronde tafel, kelten, kelt

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
Captcha

De Heilige Graal

  • Eenheid: stuk
  • Model: Hardcover
  • Beschikbaarheid: 2
  • €7,00


Gerelateerde producten

Hanger Keltisch Kruis Zilver Groot

Hanger Keltisch Kruis Zilver Groot

Grote zilveren keltisch kruis hanger. Deels onleesbare merknaam op de achterzijde: "Int....Spirit" K..

€35,00

Theosophy the Wisdom of the Ages

Theosophy the Wisdom of the Ages

Cherry Gilchrist affirms direct knowledge of the divine and eternal and demonstrates why Theosophy l..

€5,00

Beeld Maria Notre-Dame de Fourvière

Beeld Maria Notre-Dame de Fourvière

Mooi goudkleurig beeldje van de Heilige Maria. Zij staat met open armen in een troostende houding. D..

€17,50

Initiation at Beltane

Initiation at Beltane

Book one of the Ezmereld Chronicles. Initiation at Beltane weaves a story of modern magical training..

€16,00

Tags: Boek, Christendom