Welkom bij The Gift Of Magic!

Vanwege de griep ben ik deze week niet in staat om bestellingen te versturen. Je kunt gewoon bestellen, maar het zal dan pas 6 februari worden verzonden. Excuses voor het ongemak!

Met vele afbeeldingen in kleuren.

Auteur: L. Thurzová & Collectief

Oorspronkelijke titel: Heilpflanzen

Jaar: 1977

Druk: niet genoemd

ISBN: 9010017397 / 9789010017390

Taal: Nederlands

270 pagina's

Uitgeverij: Elsevier

Hardcover met stofomslag, tweedehands, in redelijke staat, lichte schade aan stofomslag.

 

Achterflaptekst:

Met 112 paginagrote afbeeldingen in kleuren geeft een volledig overzicht van het herkennen, het verzamelen, het drogen, het gebruik van de belangrijkste stoffen van die geneeskrachtige kruiden die nuttig en belangrijk voor ons kunnen zijn. 

In het algemeen verstaat men onder kruiden alle planten die vanwege hun lekkere smaak worden gebruikt bij het koken en ook een paar plantjes die men voornamelijk om hun mooie blad of hun lekkere geur graag in de buurt heeft, zoals bijvoorbeeld de lavendel. Maar kruiden kunnen nog andere eigenschappen bezitten. Eeuwenlang heeft men kruiden met geneeskrachtige werking met veel zorg gekweekt en met succes toegepast. Door de uitvindingen van chemische preparaten die in de meeste gevallen een veel snellere werking bleken te hebben, heeft men de kruiden lange tijd verwaarloosd. Maar sinds de laatste jaren is gebleken dat deze chemische preparaten vaak schadelijke nevenwerkingen hebben, keert men in vele gevallen weer terug tot de toepassing van geneeskrachtige kruiden.

Elseviers gids van geneeskrachtige kruiden geeft op overzichtelijke wijze de gegevens die men nodig heeft om meer kennis te verkrijgen van onze en ook van enkele uitheemse geneeskrachtige gewassen, vooral die, welke men in de natuur kan vinden en zelf kan kweken. 

De tekst naast de schitteren de afbeeldingen vermeldt alles over de desbetreffende plant: verspreidingsgebied, volksnamen, beschrijving, drogerij, bestanddelen, toepassing en geneeskrachtige werking. Hoofdstukken over het herkennen, het verzamelen, het drogen, het gebruik van de belangrijkste stoffen van de plant, welke delen van de plant verzameld moeten worden, alsmede een register van ziekten en kwalen en een register van Nederlandse en Latijnse namen, geven een volledig overzicht van die geneeskrachtige kruiden die nuttig en belangrijk voor ons kunnen zijn.

Geneeskrachtige kruiden zijn vanzelfsprekend de oudste geneesmiddelen. Zo beschrijft de Griekse filosoof Theophrastus reeds omstreeks 300 v.C. in zijn Natuurlijke Historie der Planten ongeveer 500 soorten planten, en ook Dioscorides kende al veel planten waarvan schors, bladeren, zaden, bloemen of wortels voor een aantal ziekten als geneeskrachtig golden. 

In St.-Gallen bewaart men het grondplan van een klooster uit de 9de eeuw. Hierop is een tuin te zien met 16 bedden waarin rozen, lelies, salie, lissen, rozemarijn, ruit, look, vuurwerkplant en lavas als geneeskrachtige planten voorkomen. Er zijn nog andere geschiedkundige bronnen: de aanleg van de tuin van Karel de Grote en de Geneeskunde van Hildegard von Bingen uit de middeleeuwen. 

Men kan aantonen dat in alle vroege menselijke beschavingen geneeskrachtige kruiden bekend waren. Meestal werden ze gebruikt in de vorm van een papje, sap of aftreksel. Ongeveer vanaf de 16de eeuw worden de medicijnen verfijnder of geconcentreerder toebereid, meestal als extracten, theemengsels en tincturen. Men leerde de werking van geneeskrachtige kruiden steeds beter kennen; kruidenkennis en bereidingswijzen werden van generatie op generatie overgedragen. Ook vandaag worden veel genees krachtige kruiden in de industrie gebruikt; ongeveer 20% van de farmaceutische preparaten is afkomstig van geneeskrachtige kruiden. 

Teelt en verzorging van geneeskrachtige kruiden kunnen voor de liefhebber zeer interessant zijn. Ook voor zijn nageslacht, als men bedenkt dat geneeskrachtige kruiden heel oud kunnen worden. Kamperfoelie bijv. wordt 38 jaar, sleepruim 47 jaar en de jeneverbes 500 jaar.Zoekwoorden: kruiden, planten, geneeskrachtige planten, geneeskrachtige kruiden, boek, kopen, bestellen, winkel, webshop, tweedehands

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
Captcha

Elseviers Gids van Geneeskrachtige Kruiden

  • Eenheid: stuk
  • Model: Hardcover
  • Beschikbaarheid: 1
  • €15,00


Gerelateerde producten

A Compendium of Herbal Magick

A Compendium of Herbal Magick

The most comprehensive and all-inclusive book on the magical and religious uses of herbs ever publis..

€25,00

Wilde Bloemenboter Postkaart

Wilde Bloemenboter Postkaart

Leuke geïllustreerde postkaart met recept voor wilde bloemenboter. Illustraties door Tanja Hilgers. ..

€1,65

Grappige Tuin Plantenstekers

Grappige Tuin Plantenstekers

Grappige kleine bordjes om in de aarde te prikken, in 3 verschillende designs...

€2,50

Healing Herbs Snijplank

Healing Herbs Snijplank

Leuke, decoratieve bamboe snijplank met daarop 6 'Healing Herbs' (geneeskrachtige kruiden): Clary Sa..

€18,00

Tags: Kruiden, L. Thurzová