Interessant, vintage uitziende muurhanger winkel uithangbordje met de tekst "Hocus Pocus Broom Co. Handcrafted Flying Brooms Since 1501" in een lijstje.
De bezem staat symbool voor vruchtbaarheid, wind, communicatie, contact, het wegvegen van problemen, op naar een nieuwe start.
Tegenwoordig wordt de traditionele bezem als het gereedschap van de heks gezien, maar het magische gebruik van de bezem heeft in meerdere culturen een rol gespeeld. Zo zijn er verschillende godinnen bekend die geassocieerd worden met de bezem. In China kennen ze Sao Ch’ing Nian, de vrouw van de bezem. Zij heerst over het mooie weer en wordt aangeroepen als het te lang regent. De Romeinen vereerden Devara. Zij regeerde over de bezems die gebruikt werden om de tempels te reinigen In de huizen van pasgeborenen werd zij ingezet om het kind te beschermen tegen demonen. Ook zij zou in staat zijn om met haar bezem de wolken te verdrijven. Lakshmi, de godin van rijkdom uit India bezoekt alleen die huizen die schoon zijn, en zodoende wordt de bezem versiert met offerande om haar te verwelkomen. Tenslotte kenden de Azteken Tiazolteotl. Tijdens haar riten werden bezems in het vuur gelegd zodat zonden werden weggeveegd.
In westerse culturen werd de bezem vooral gezien als een vruchtbaarheidssymbool (de fallische overeenkomsten lijken me duidelijk). De bezem werd bereden en er werden sprongen gemaakt rond de graanvelden. Een mooi voorbeeld van sympathetische magie, waarbij de sprongen het graan toonden hoe hoog het moest gaan groeien. Ook hooivorken en schoffels konden voor dit doel dienen.
Op de Britse eilanden was het gebruikelijk dat de bruid en bruidegom over de bezem in het huis sprongen om een vruchtbaar huwelijk af te dwingen. Om een huwelijk te ontbinden moest men achterwaarts over de bezem uit huis springen, voor dezelfde getuigen. Het bezemhuwelijk werd overigens door de kerk als onwettig beschouwd, daar deze niet in de kerk had plaatsgevonden.
De bezem heeft altijd symbool gestaan voor het huiselijke leven. In de middeleeuwen was het gebruikelijk om de bezem voor het huis te plaatsen of door de schoorsteen te steken als de vrouw des huizes niet aanwezig was. Het is makkelijk voor te stellen hoe de bezem op deze manier als beschermer van het huis werd gezien. Het is vrijwel zeker dat deze oude gebruiken als “inspiratiebron” hebben gediend in de verhalen die door de eeuwen heen over de bezem en met name het vliegen, zijn ontstaan.
Er wordt wel gezegd dat heksen de bezem als magisch gereedschap gingen gebruiken omdat het niet als heksengereedschap geïdentificeerd kon worden. De uitspraak “in de bezemkast” zou hiernaar verwijzen.
De bezem wordt vooral ingezet om de werkplek ritueel te reinigen. Vanaf het midden wordt er deosil (rechtsom) in een spiraal naar buiten geveegd. Visualiseer hoe alle negativiteit verdwijnt. Het reinigen van je werkplek zorgt ervoor dat je magie effectiever is. De bezem correspondeert met het element water.
Daarnaast is de bezem nog steeds een ritueel voorwerp tijdens het handvasten, de trouwceremonie binnen de hekserij. Het bruidspaar springt over de bezem voor een gelukkig en vruchtbaar huwelijk.
Zoekwoorden: muurhanger, lijstje, frame, framed, heks, heksen, bezem, broom, heksenbezem, besom, kopen, bestellen, winkel, webshop, nemesis now, D5463T1, 801269142018
Eigenschappen | |
Materiaal | polystone, MDF |
Formaat | 20 x 20 x 3,5 cm |
Muurhanger Hocus Pocus Broom Co.
- Eenheid: stuk
- Model: Muurhanger
- Beschikbaarheid: 1
-
€26,00