Begintijd en eindtijd. Ankertje 200

Auteur: Marcel Messing

Jaar: 1994

Druk: niet genoemd

ISBN: 9020200666 / 9789020200669

Taal: Nederlands

96 pagina's

Uitgeverij: Ankh-Hermes


Achterflaptekst:

Het meest centrale archetype in het menselijke bewustzijn is de levensboom. In talloze mythen, verhalen en legenden en in alle grote religies komt het symbool van de levensboom voor. Talloos zijn ook de mythen over de val van de mens in relatie tot de levensboom. Het meest bekend in de christelijke wereld is het verhaal uit Genesis 2 en 3, waarin sprake is van 'de boom des levens', symbool van de goddelijke eenheid, en 'de boom van kennis van goed en kwaad', symbool van dualiteit. Op verrassende wijze worden de zondeval en het probleem van goed en kwaad toegelicht vanuit gnostische teksten, esoterie, theologie, psychologie en antropologie. Het drama van de menselijke val is nog steeds actueel. Onwetendheid en begeerte houden nog altijd het rad van geboorte, ziekte, lijden, ouderdom en dood in stand. De weg naar bevrijding uit deze kringloop is gelegen in 'de kruisiging' van de zintuigen. Zo wordt het kruis symbool van het sterven van het ego en de eenwording van de menselijke geest met de geest van het universum, het eeuwige licht.

Dit is het negende boek van Marcel Messing bij Uitgeverij Ankh-Hermes. Het is een samenvatting van een uitgebreide literatuurstudie.

Recensie:

Compilatie van door de auteur in bijna twee decennia verzameld wetenschappelijk materiaal, waarin de boom als symbool van het universum en van de mens centraal staat. In overdrachtelijke zin bieden deze beelden een verbinding tussen hemel en aarde, gericht op een relatie tussen de mens en zijn God en het streven naar innerlijke vrede in de schepping. In de mens groeit de levensboom, die zich in het lichaam vertakt in de vorm van een kruis. De auteur legt daarbij onder meer verbanden naar de Vedanta, de Rozekruizers en de Yoga (chakra's). In kort bestek onderneemt de auteur op intelligente èn emotionele wijze een kosmische reis langs religieuze systemen. Het taalgebruik is beknopt en zorgvuldig. Het boekje is rijk geïllustreerd met afbeeldingen uit diverse religieuze stromingen. Achterin noten met literatuurverwijzingen. Fraai omslag.

Paperback, tweedehands, in redelijke staat, 1e pagina heeft wat vlekken. Zoekwoorden: boek, kopen, bestellen, boom, kruis, levensboom, boom des levens, tree of life, winkel, webshop, tweedehands, anker, ankertje, ankertjes, 200, ankertjesserie

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
Captcha

Van Levensboom tot Kruis

  • Eenheid: stuk
  • Model: Paperback
  • Beschikbaarheid: 1
  • €10,00


Gerelateerde producten

The Relevance of Apocalyptic

The Relevance of Apocalyptic

A Study Of Jewish And Christian Apocalypses from Daniel to Revelation. Professor Robert H. Pfeiffer ..

€10,00

Engelen, Stuifmeel uit de Hemel

Engelen, Stuifmeel uit de Hemel

Stralende beschermers, gevleugelde boodschappers. Inspelend op de hedendaagse interesse voor het ver..

€5,00

Altaarkleed Green Man 90 x 90 cm

Altaarkleed Green Man 90 x 90 cm

Mooi groen altaarkleed met green man opdruk. Ook bruikbaar als sjaaltje. De groene man is de benami..

€13,50

Hanger Levensboom Bronskleurig

Hanger Levensboom Bronskleurig

Bronskleurige levensboom hanger. Kies zelf aan wat voor een ketting de hanger geleverd wordt. Het c..

€3,50

Tags: Boek