Welkom bij The Gift Of Magic!

Vanwege onze vakantie zullen de bestellingen pas op 12 September worden verzonden. Excuses voor het ongemak!

  • Raamhanger Phrenology

Interessante, vintage uitziende raamhanger van bedrukt glas in een metalen omlijsting met daarop een frenologie-hoofdje en de tekst 'Phrenology, a picture of good health' erop, om op te hangen (met kettinkje). 

Het glas is transparant, op de foto ligt er wit papier achter, om de afbeelding duidelijker zichtbaar te maken.

Frenologie (letterlijk "de leer van de geest") is een pseudo-wetenschappelijke leer die stelde dat aanleg en karakter bepaald worden door de groei van bepaalde hersendelen. Het karakter zou dan afgeleid kunnen worden uit de vorm van de schedel, die bepaalde knobbels zou vertonen. Hieruit zijn de in het spraakgebruik ingeburgerde termen wiskundeknobbel en talenknobbel ontstaan. De studie naar vorm en afmetingen van de schedel noemt men craniometrie. De frenologie was op het toppunt van populariteit in de Victoriaanse tijd, maar de leer is nu compleet verlaten.

De grondlegger van de frenologie was de Duitse (later Franse) geneeskundige Franz Joseph Gall (1758-1828). De naam frenologie is pas door zijn belangrijkste leerling Johann Gaspar Spurzheim ingevoerd. 

In de twintigste eeuw zette de Belgische priester Paul Bouts (1900-1999) het wetenschappelijk onderzoek naar de frenologie voort. Zijn broer, Camille Bouts, doceerde deze wetenschap zelfs aan Zuid-Amerikaanse universiteiten. Maar met de hedendaagse kennis van de anatomie van de hersenen is er nauwelijks reden meer om nog waarde te hechten aan de frenologie.

Het meten van de binnenkant van de schedel, zoals dat bijvoorbeeld in de archeologie wordt gedaan om de functie van hersendelen van verschillende hominiden te vergelijken, wordt niet tot de frenologie gerekend.

Het frenologie hoofdje laat zien welke plekken op de schedel  volgens de frenologie corresponderen met bepaalde eigenschappen (bijvoorbeeld waar je wiskundeknobbel zit). Het is gemaakt naar het ontwerp van de Amerikaan Lorenzo Niles Fowler (1811–1896), een toonaangevende frenologist van zijn tijd. Lorenzo bracht een groot deel van zijn leven door in Engeland, waar hij het beroemde "phrenological publishing house, L.N Fowler & Co." opzette, en enige faam kreeg door zijn frenlologie hoofd, dat een symbool van de discipline werd. Zoekwoorden: phrenology, kopen, bestellen, winkel, webshop, bord, bordje, muurhanger, ornament, hout, sign, glas, glazen, raam, phrenologie, wetenschap, geneeskunde, hoofd, hoofdje, head, fowler, kopen, bestellen, psychologie, novelty, curiosa, wetenschap, victoriaans, frenologie


Eigenschappen
Materiaal Glas en metaal
Formaat 13 x 18 x 0,5 cm

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
Captcha

Raamhanger Phrenology

  • Eenheid: stuk
  • Model: Raamhanger
  • Beschikbaarheid: 2
  • €8,50
  • €7,50


Gerelateerde producten

Deurmat Witches Welcome

Deurmat Witches Welcome

Mooie deurmat met daarop de tekst "Witches Welcome" (heksen welkom), een maan en sterren...

€22,50

Deurmat Levensboom

Deurmat Levensboom

Mooie deurmat met een afbeelding van de levensboom. Het concept van een levensboom wordt gebruikt in..

€22,50

Witchy Mini Bordjes

Witchy Mini Bordjes

Leuke kleine hekserige bordjes om op te hangen. Verkrijgbaar met verschillende teksten..

€1,95

Bordje Palm Reading

Bordje Palm Reading

Leuk metalen bordje met uitleg over de lijnen en zones die gebruikt worden bij het handlezen erop, e..

€7,50

Tags: Bordje